12.03.2019 13:39

Krajské kolo škol šachu 2018/2019

Dne 1. března 2019 se konalo Krajské kolo škol v šachu, kam žáci Základní školy Komenského postoupili z okresního kola ve složení Jakub Zezula, Dominik Houška, Matěj Zezula, Marek Kijonka, Samuel Dufek.

Tentokrát pořadatelským městem byl Žďár nad Sázavou. V minulém ročníku se stejným hráčům, v té době hrajícím ještě bez Samuela Dufka, podařilo postoupit na MČR škol do Zlína, ale ještě v kategorii I. pro hráče a hráčky do 5 tříd. I na MČR jsme si nevedli špatně.

Ročník 2018/2019 byl pro nás prvním rokem v kategorii II. pro hráče 6. - 9. tříd, kdy jsme se čtyřmi hráči z 6. ročníků a jedním ze 4. ročníku měli ve věkovém průměru druhé nejmladší družstvo. Krajské kolo je již mnohem silnější než kolo okresní. Na krajském kole se utká většina hráčů z šachových oddílů Kraje Vysočina.

Hrálo se tempem 2x15 každý s každým. Bodové hodnocení bylo olympijským systémem. To znamená, že se nepočítá zápasové vítězství, ale každý bod či remíza ze všech partií.
V prvním kole jsme byli papírově silnějším týmem, a to jsme potvrdili výhrou 3,5:0,5.
Ve druhém kole nás čekal soupeř, kde jsme také byli papírově silnější, ale Elo vždy nemá určující faktor. Soupeřův tým byl sestaven z neregistrovaných hráčů starších ročníků II. kategorie. Soupeř ukázal, že se nejedná o žádné začátečníky, ale o hráče, kteří již něco umí. I přesto vyhráváme 2,5:1,5.
Ve třetím kole nás již čekal tým, o kterém jsme věděli, že má své kvality zejména na první desce a navíc se nám i v minulém ročníku proti tomuto soupeři nedařilo. Tentokrát jsme hráli vyrovnaný zápas a po prohrách na 3. a 4. desce a výhře na druhé se dohrává poslední partie na první desce. Hrací tempo bez přídavku neumožnilo Jakubovi využít svých zkušeností a prohrál na čas toto kolo 1:3.
Ve 4. až 7. kole nás čekali nejsilnější soupeři z turnaje. I když se našim hráčům již několikrát na šachových turnajích Ligy Vysočiny podařilo své soupeře porazit, tentokrát se to moc nedařilo. Ve čtvrtém kole prohráváme jasně 4:0. V  kole pátém se daří remizovat jen Jakubovi na první desce a prohráváme 3,5:0,5 a v kole šestém opět prohráváme na plné čáře 4:0.
V kole sedmém už po třech výrazných prohrách vládne v týmu ponurá nálada, ale bojujeme. Kluci se vybičovali k dobrému výkonu a po prohrách na 3. a 4. desce se podařilo naopak přehrát oba silnější soupeře na desce první a druhé a z velmi silným soupeřem remizujeme 2:2. Získáváme cenné body a ještě věříme, že i když to na postup na MČR nebude, můžeme uhrát alespoň slušný výsledek v turnaji. V sedmém kole nás čekal papírově a do té doby nejslabší soupeř. Snad již únava, nebo chvilkový výpadek, který u mladých šachistů občas přijde, se podepsal pod ne příliš dobrou hrou a bohužel místo očekávaného výsledku 4:0 jen remizujeme 2:2. V tuto chvíli to vypadá, že turnaj pro nás bude spíš nepovedený a skončíme na chvostu startovního pole.

V posledním kole nás čekalo derby z třebíčského okresu a také derby hráčů a hráček z TJ Náměšť. Nastoupili jsme proti kamarádkám holkám Šťávovým a jejich jedinému chlapci v týmu a čekali jsme tuhý boj a velmi vyrovnaný zápas. Protože se dobře známe, asi remíza 2:2 by byla očekávaný výsledek, ale také se dalo čekat, že jeden z týmů těsně vyhraje. Celkem rychle se podařilo vyhrát svoji partii Dominikovi na 2. desce nad Markétou. Dále pak vyhrává Marek nad Davidem Honsou na 4. desce. V tuto chvíli vedeme 2:0 a je navíc vidět, že i Matěj má převahu nad Luckou na 3. desce a to se také brzy potvrzuje a vedeme 3:0. Na 1. desce stále hraje Jakub s Helenou. Hráči, kteří v poslední době udělali velký výkonnostní skok, a dal se čekat tuhý boj. Jakub však našel tah, kterým získal figuru a postupně převedl i tuto partii do vítězného konce a vyhráváme naprosto nečekaně 4:0. Tento výrazný bodový zisk na závěr nás katapultoval z nepěkných pozic na velmi krásné 6. místo. Jen půl bodu jsme ztratili na 5. místo. Soupeře, který nás přeskočil, jsme ve vzájemném zápase porazili. Družstva, která skončila na místě 1. - 4. v celkovém pořadí, prokázala svoje kvality a byla pro nás tentokrát nedostižná.

Na závěr bych chtěl všem hráčům poděkovat za bojovnost, za týmového ducha a za velmi pěknou reprezentaci ZŠ Komenského a Náměště. Přesto, že ne všechny partie se nám povedly a k zápasu jsme jeli s družstvem, kdy Jakub tři dny před turnajem strávil 3 dny v teplotách v posteli, Marek je sice velmi nadějný šachista, ale bez trénování šachu a Samuel je stále ještě spíš začátečníkem, máme pro další ročníky velmi nadějné myšlenky a věřím, že se nám opět velmi brzy podaří na MČR škol v šachu postoupit.

Výsledky zde:

http://chess-results.com/tnr414663.aspx?lan=5&art=0

Jan Zezula  

Tisknout


Kalendář akcí

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27
  • Velikonoční prázdniny
28
29 30 31

« Únor 2024 Duben 2024 »



Co děláme jinak než ostatní


Dále Vás může zajímat

                                              

                     

© 2024, Základní škola Náměšť nad Oslavou – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing